Jaunas idejas Ziemassvētku mielastam

Ko celt svētku galdā? Par šo sākam domāt jau novembra beigās, taču ikdienas steigā ne vienmēr sanāk līdz galam visu izplānot. Varbūt šogad gribas izmēģināt ko jaunu, bet ierastie Ziemassvētku ēdieni tik ļoti viegli un zināmi pagatavojami, ka nav vēlmes atkāpties no tradīcijām. Iesakām nebaidīties eksperimentēt un piedāvājam dažādas Ziemassvētku ēdienu receptes, kuras noteikti ir vērts izmēģināt šogad!

Karstais ābolu un bumbieru dzēriens

Šajos Ziemassvētkos pagatavojiet un sasildiet sevi un savus mīļos ar karsto ābolu un bumbieru dzērienu, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 l ābolu sulas
  • 1 sauja ingvera sukādes
  • 1 liels bumbieris
  • 3 kanēļa standziņas
  • 2 laimu sula
  • 3 t.k. brūna cukura
  • rozmarīns

Visas sastāvdaļas samaisiet vienā katliņā un uzsildiet.

Cūkgaļas cepetis ar žāvētām plūmēm

Ziemassvētki ir ne tikai piparkūku un silto dzērienu laiks, kārtīgā Ziemassvētku mielastā jābūt arī gardam cepetim. Cūkgaļa un žāvētās plūmes ir klasisks garšu savienojums, kas garšos ikvienam.

Nepieciešams:

  • 1,5 kg cūkgaļas pavēdere
  • 200 g žāvētas plūmes
  • 3 ēdamkarotes tumšās sojas mērces
  • 1 ēdamkarote medus
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 2 rozmarīna zariņi

Cūkgaļas pavēderi lieciet ar ādu uz leju un atgrieziet mīkstumu tā, lai veidojas vienāda platuma gabals. Ierīvējiet gaļu ar sasmalcinātu ķiploku un pārberiet ar sakapātu rozmarīnu. Sajauciet medu ar sojas mērci un pārlejiet to pāri gaļai, pa virsu lieciet žāvētas plūmes. Pavēderi sarullējiet ruletē tā, lai āda paliek ārpusē. Veiciet nelielus iegriezumus gaļā un sasieniet cieši ar striķi, lieciet cepeša traukā, ielejiet glāzi ūdens un uzlieciet foliju. Cepeti lieciet krāsnī 180 grādos un cepiet vismaz vienu stundu, pēc tam noņemiet foliju un turpiniet cept vismaz pusstundu, līdz gaļa pavisam gatava. Pasniedziet ar krāsnī ceptiem kartupelīšiem vai citiem dārzeņiem. Labu apetīti!

Pikantie riekstiņi

Lai ieviestu dažādību svētku uzkodu sortimentā un mazliet atpūstos no piparkūkām, kuras tiek ceptas jau labu laiku, iesakām pamēģināt uztaisīt šos garšīgos riekstiņus, kas noteikti garšos arī bērniem!

Sastāvdaļas:

  • 250 g lobītas mandeles
  • 15 g brūnais cukurs
  • eļļa
  • šķipsna jūras sāls
  • 50 g medus
  • ½ tējkarote malts kanēlis
  • ½ tējkarote muskatrieksts

Uzsildiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izklājiet uz cepešpannas viegli ieeļļotu cepampapīru. Sajauciet bļodiņā sāli un cukuru. Izkausējiet medu uz lēnas uguns, samaisiet ar garšvielām un iemaisiet mandeles, lai tās būtu noklātas. Salieciet mandeles uz cepampapīra vienādā slānī un lieciet cepeškrāsnī uz 10 – 15 minūtēm, līdz tās kļūs maigi brūnas. Ik pa brīdim apmaisiet tās. Pēc tam ļaujiet mandelēm mazliet atdzist un kļūt lipīgām un ielieciet bļodiņā ar sāli un cukuru, labi samaisiet. Šo uzkodu var sadalīt maisiņos bērniem vai arī atstāt tajā pašā bļodiņā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *