Gardas receptes 18. novembra svētkiem

Svētku salūts, saliedēšanās kopīgā himnas dziedājumā un, protams, kārtīgs jubilejas galds nav vairs aiz kalniem! Ja par pirmajiem diviem galva nav īpaši jālauza, tad svētku galds 18. novembra vakaram var sagādāt vairākus pārdomu brīžus, cenšoties saprast, kas būtu visgardākais, ko novērtētu gan svinību viesi, gan mazākie ģimenes locekļi. Šī iemesla dēļ aicinām izmēģināt pāris gardas un latviskas receptes, kas, iespējams, kļūs par Jūsu ģimenes iecienītāko svētku cienastu ne tikai Latvijas dzimšanas dienā!

Uzkodas – pīrādziņi

Kad runa ir par latvisko ēdienkarti – bez pīrādziņiem neiztikt nekādīgi! Zināms, ka ar šo ēdienu garšās var ļoti variēt, tāpēc šoreiz iesakām galdā celt tieši sulīgus maltās gaļas pīrādziņus, kurus novērtēs ikviens gardēdis. Tāpat pīrāgu gatavošana būs lieliska nodarbe gan vecākiem, gan mazajiem virtuves palīgiem, tāpēc ķerieties pie lietas un sāciet ar rauga mīklas pagatavošanu. Recepti rauga mīklai varat atrast gan internetā, gan laika ekonomēšanas principiem to iegādāties veikalā.

Viss, kas būs nepieciešams pildījuma pagatavošanai, ir 1 sīpols, 4 ķiploka daiviņas, 500 g cūkgaļas maltās gaļas un 200 g kūpināta šķiņķa, 1 selerija kāts, 1 ola pārsmērēšanai un, protams, sāls un pipari pēc garšas. Sāciet ar sīpolu, ķiploku un šķiņķa sasmalcināšanu mazos gabaliņos, tad apcepiet sīpolu, malto gaļu, pievienojiet šķiņķi un garšvielas. Apcepto pildījumu, kā arī ķiplokus un selerijas kātu samaļ caur gaļas mašīnu un pievieno vēl mazliet sāli, lai pīrādziņi nebūtu bezgaršīgi. Tikmēr uzsilda krāsni līdz 190 grādiem ventilatora režīmā, veido pīrādziņus un liek cepties uz 18 minūtēm. Garšos lieliski kā silti, tā arī nākamajā dienā!

Pamatēdiens – kartupeļu sacepums

Kaut arī pavisam vienkārši pagatavojams, novērtēts visur un vienmēr – kartupeļu sacepums! Vajadzēs tik vien kā 4 kartupeļus, 70 g “Džiugas” cietā siera, 70 ml saldā krējuma, timiāna zariņu, sāli un piparus, kā arī sviestu cepšanai. Kartupeļus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un liek ietaukotā cepamtraukā. Pārkaisa ar sāli un pipariem, pievieno timiāna zariņu un cep 180 grādos apmēram 45 minūtes. Tad pārlej ar saldo krējumu un pārkaisa ar cieto sieru, un cep līdz sacepums kļuvis zeltains! Atceries, ka arī šo recepti vari pagatavot ģimenei tīkamākajā gaumē – pievienojot vairāk saldā krējuma un siera, sacepums kļūs sātīgāks, turpretī veidojot sacepumu “vieglāku”, tā būs lieliska piedeva svētku cepetim vai citam ēdienam!

Deserts – medus kūka

Ja medus kūka vēl līdz šim nav gatavota, nevajag satraukties! Šī recepte ir pavisam vienkārša un kalpos kā labs sākums, lai izzinātu tik gardo medus kūku pagatavošanas prasmi. Kūkai vajadzēs 3 olas, 1 sviesta paciņu, pusglāzi cukura, 1 glāzi svaiga medus, 2 tējk. sodas un 2 tējk. kanēļa, kā arī 5 glāzes miltu. Sviestu izkausē un samaisa ar pārējām sastāvdaļām, pēdējos pievienojot miltus. Ņemiet vērā, ka mīkla būs mazliet ķepīga, tāpēc ļaujiet tai kādu laiku nostāvēties ledusskapī, lai pirms cepšanas tā kļūtu mazliet elastīgāka. Pēc kāda laika mīklu sadala vairākās 20 cm ripās, cep 200 grādos aptuveni 5 minūtes. Īsteni gardam pildījumam piedāvājam izmantot kombināciju Mascarpone siers, saldais krējums, pūdercukurs un mazliet medus, līdz beidzot gatavo meistardarbu var dekorēt ar dzērvenēm. Lai izdodas izbaudīt gardo svētku atmosfēru!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *